17 Απριλίου 2018

'Eναρξη αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου - 31η Οκτωμβρίου 2018)

Η Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας & Προστασίας της Φύσης Δήμου Τορώνης "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ" υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του Ν.Χαλκδικής τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως την λήξη αυτής (31η Οκτωβρίου).
 

 Ο νομός Χαλκιδικής έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος.
 
Εν όψει της έναρξης της  αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:
 

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
 

Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 

Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 

Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
 

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
 

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
 

Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
 

 Από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.
 

  Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία)  κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
 

  Όσοι διαθέτουν οικοπεδικούς χώρους, να προβούν στον καθαρισμό τους από τα χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά ή να τροφοδοτηθεί μια άλλη πυρκαγιά.
 

  Την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως και 30η  Απριλίου που επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, όσοι εκτελούν εργασίες καθαρισμού αγρών ή κλαδεύσεις δέντρων, να αποφεύγουν την καύση τους όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως όταν φυσάει αέρας. Αμέσως μετά την καύση τους, να σβήνουν με νερό τα υπολείμματα αυτής (κουτσουράκια που καπνίζουν, κάρβουνα, στάχτες κλπ).
 

  Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20
 μέτρων.
 

  Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199), δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες  που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή  φορητό πυροσβεστήρα.

 
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. 

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts