22 Απριλίου 2014

Αλογοδρομίες του Αγίου Γεωργίου 2014

Το έθιμο των αλογοδρομιών αναβίωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς «Τα Συκιωτάκια», ο Ιππικός Σύλλογος Συκιάς «Ροντέο» υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας την Τρίτη ημέρα του Πάσχα στην παραλία Συκιάς.
Στην εκδήλωση του εθίμου συμμετείχε και η Ο.Π.Ε.Δ.Τ "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ" με 7 μέλη.

Με επιτυχία οργανώθηκαν και φέτος οι αλογοδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου την τρίτη μέρα του Πάσχα στην παραλία της Συκιάς.

Φέτος αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των αγωνιζόμενων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η παραλία ήταν γεμάτη άλογα και αναβάτες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη μέρα με την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τους καβαλάρηδες του Ιππικού ομίλου Συκιάς, στους δρόμους του χωριού.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισαν από νωρίς την παραλία τη Συκιάς, όπου με σύμμαχο τον καλό καιρό διεξήχθησαν οι αλογοδρομίες με τη συμμετοχή ιππέων απ’ όλη τη Χαλκιδική.

Η οργάνωση της ασφάλειας αξίζει να σημειωθεί πως ήταν λίγο ελλειπής, ο διαδρομος ήταν μικρός σε σχέση με τα άλογα που συμμετείχαν σε κάθε κούρσα και αυτό είχαι ως αποτέλεσμα ένα μικρό ατύχημα, ευτύχως χωρις τραυματισμούς.

Ελπίζουμε του χρόνου, σε αυτό το έθιμο που όλο και περσισσότερο γίνετε γνωστό και όλο και περισσότερος κόσμος από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο, το επισκεπτετε και συμμετέχει, να εξελιχθεί σε καλύτερη μορφή και οργάνωση.

Ευκαιρία είναι στο νεοσύστατο Ιππικό σύλλογο Συκιάς να επιδιώξει και να δημιουργήσει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο , ως Ιπποδρόμιο , για αυτή την εκδήλωση. με την συμμετοχή του Δήμου , που αν μη τι άλλο είναι πάντα παρόν και συμμετάσχει ενεργά σε τέτοιες δυναμικές πρωτοβουλίες.

Στο τέλος της Εκδήλωσης , τιμήθηκαν οι αναβάτες για την συμμετοχή τους και μοιράστικαν βραβεία και μετάλια από τον Δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο.

Οι αλογοδρομίες στη Συκιά είναι ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και το αναβιώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην ομώνυμη θέση, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα μετά την καθιερωμένη Θ.Λειτουργία, παραδίδεται η εικόνα του Αγίου Γεωργίου μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στον χώρο διεξαγωγής των Αλογοδρομιών.







Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts