30 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (1η Μαίου - 31η Οκτωμβρίου 2015)

 ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (1η Μαίου - 31η Οκτωμβρίου 2015)

Η Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας & Προστασίας της Φύσης Δήμου Τορώνης "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ" υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του Ν.Χαλκδικής τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως την λήξη αυτής (31η Οκτωβρίου).

 Ο νομός Χαλκιδικής έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος.

Εν όψει της έναρξης της  αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου και με δεδομένη την αλλαγή και επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μια αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

 Από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.
 

Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία)  κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
 

Όσοι διαθέτουν οικοπεδικούς χώρους, να προβούν στον καθαρισμό τους από τα χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά ή να τροφοδοτηθεί μια άλλη πυρκαγιά.
 

Την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως και 30η  Απριλίου που επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, όσοι εκτελούν εργασίες καθαρισμού αγρών ή κλαδεύσεις δέντρων, να αποφεύγουν την καύση τους όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως όταν φυσάει αέρας. Αμέσως μετά την καύση τους, να σβήνουν με νερό τα υπολείμματα αυτής (κουτσουράκια που καπνίζουν, κάρβουνα, στάχτες κλπ).
 

Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20  
 μέτρων.
 

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199), δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες  που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή  φορητό πυροσβεστήρα.

Για πληροφορίες καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Share:

24 Μαρτίου 2015

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα όλο τον χειμώνα που παρόλο τα καιρικά φαινόμενα προέβη και σε χειμερινές εργασίες για την αντιμετώπιση του καλοκαιριού ως την καλύτερη εμφάνιση του φυλακίου.

Οι εργασίες είναι ακόμα στην αρχή & σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα για την αντυπιρική περίοδο (1η Μαίου - 31η Οκτωμβρίου).

Φωτογραφίες εδώ
Share:

20 Μαρτίου 2015

Απάντληση υδάτων από υπόγεια 19-3-2015

Για ακόμα μία φορά η ομάδα προενέβη σε απάντληση υδάτων από υπόγεια δύο κατοικιών στη Σάρτη.

Πρωινές ώρες σήμερα η ομάδα ειδοποιήθηκε από υπευθύνους των σπιτιών οι οποίοι εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες των κατοικιών οι οποίοι λείπουν στο εξωτερικό και ενημέρωσαν ότι τα υπόγεια τους είναι πλυμμυρισμένα , τα οποία σε μερικά σημεία ξεπερνούσαν το ένα μέτρο.

Δύο μέλη επενέβησαν στο σημείο με τον απαραίτητο όσο μπορούν εξοπλισμό για να εκτιμήσουν την κατάσταση της ζημιάς.Αμέσως μετά τα μέλη ενημέρωσαν την πυροσβεστική υπηρεσία για την κατάσταση όπου στο σημείο εστάλη όχημα της υπηρεσίας για την καταγραφή & εκτίμηση.

Μετά από την καταγραφή τα μέλη μαζί με τους άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν απάντληση των υδάτων. Από το ένα υπόγειο δεν μπορούσε να γίνει πλήρη απάντληση διότι μια πόρτα ήταν κλειδωμένη και καλό θα ήταν να μην γίνει παραβίαση της πόρτας διότι μετά από ενημέρωση που είχαμε ο ιδιόκτητης θα έρθει στο σημείο αύριο η μεθαύριο.

Τα μέλη της ομάδος και οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας έκαναν ότι πιο δυνατό μπορούσαν να κάνουν και αποχώρησαν από το σημείο.


Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Share:

13 Μαρτίου 2015

2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ BLS/AED

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
BLS AED  
 
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στην βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με χρήση εξωτερικού απινιδωτή (BLS/AED) που αφορούν τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες να εγγραφούν άμεσα στην ομάδα μας είτε ως μέλη είτε σαν πολίτες.


Το σεμινάριο πιστοποίησης έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των υποψήφιων ανανηπτών στην υποστήριξη της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής (ΚΑ) με απλά μέσα μέχρι να έρθει στον τόπο του συμβάντος η εξειδικευμένη βοήθεια.
Επίσης, μαθαίνει τους υποψηφίους ανανήπτες να χρησιμοποιούν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή (ΑΕΑ), ώστε να είναι σε θέση να χορηγήσουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα (απινιδισμό), όπως και τη θέση ανάνηψης.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να έχει έγκαιρα πληρώσει, παραλάβει και μελετήσει το εγχειρίδιο του European Resuscitation Council (ERC) πριν την προσέλευση του στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο παρέχει Ευρωπαικό Πιστοποιητικό, διαρκεί  5 ώρες και το κόστος συμμετοχής ανα άτομο είναι  30 Ευρώ.  Το σεμινάριο είναι εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) και μετά τη παρακολούθηση του όσοι το περάσουν επιτυχώς θα κατέχουν στα χέρια τους τη πιστοποίηση από το ERC αλλά το κυριότερο θα γνωρίζουν πολύ σημαντικές τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμόσουν όπου παραστεί ανάγκη.

Οι εγγραφές αφορούν ενήλικες και οι εκπαιδευτές είναι απο την Ο.ΔΙ.Κ (Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων).

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει άμεσα και να δηλώσει συμμετοχή καθώς οι μέρες είναι ελάχιστες και οι θέσεις περιορισμένες.

Το σεμηνάριο πιστοποίησης bls/aed θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας στις 21 Απριλίου και ώρα 15:00μμ – 20:00μμ , ο χώρος που θα διεξαχθεί η εκδήλωση θα ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους.

Για εγγραφές & πληροφορίες στα τηλ. της ομάδος:
6984584619 (Λουλούδης Σωτήριος)
Share:

12 Μαρτίου 2015

Πινακίδα ενημέρωσης Επικινδυνότητας Δασικών πυρκαγιών

Μετά από άρθρο του ( http://www.fire.gr/?p=8231 ) κ. Ιωάννη Ρέτσιου και μετά απο ενημερώσεις σχετικά με τις ειδικές πινακίδες ενημέρωσης Επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών που μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί στην ελλάδα (δύο η τρείς) ,έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι μετά απο πολλή προσπάθεια του μέλου μας με προσωπική δουλειά δημιούργησε την πινακίδα ενημέρωσης η οποία θα τοποθετηθεί λίγες μέρες πριν την αντιπυρική περίοδο.

Η Ο.Π.Ε.Δ.Τ "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ" δημιούργησε αυτή την πινακίδα για την πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με την κατάσταση της ημέρας της αντιπυρικής περιόδου ....

Επίσης να τονίσω είναι η πρώτη πινακίδα ενημέρωσης επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών στην Χαλκιδική.

Ευχαριστούμε την κοινότητα της Σάρτης Χαλκιδικής για τα υλικά που χρειάστηκαν.

Ο.Π.Ε.Δ.Τ "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ"
Ομάδα εθελοντών πυροπροστασίας & προστασίας της φύσης δήμου τορώνης
2375041112 - 6930339321 - 6973619660


Απολαύστε το βίντεο ΕΔΩ .
Share:

6 Μαρτίου 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ BLS/AED

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
BLS AED

Παρακαλούνται όσοι θέλουν να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στην βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ με χρήση εξωτερικού απινιδωτή (BLS/AED) που αφορούν τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες να εγγραφούν άμεσα στην ομάδα μας είτε ως μέλη είτε σαν πολίτες.

Το σεμινάριο πιστοποίησης έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των υποψήφιων ανανηπτών στην υποστήριξη της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής (ΚΑ) με απλά μέσα μέχρι να έρθει στον τόπο του συμβάντος η εξειδικευμένη βοήθεια.
Επίσης, μαθαίνει τους υποψηφίους ανανήπτες να χρησιμοποιούν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή (ΑΕΑ), ώστε να είναι σε θέση να χορηγήσουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα (απινιδισμό), όπως και τη θέση ανάνηψης.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να έχει έγκαιρα πληρώσει, παραλάβει και μελετήσει το εγχειρίδιο του European Resuscitation Council (ERC) πριν την προσέλευση του στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο παρέχει Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ,διαρκεί 5 ώρες και το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 25 Ευρώ. Το σεμινάριο  είναι εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) και μετά την παρακολούθηση του όσοι το περάσουν επιτυχώς θα κατέχουν στα χέρια τους τη πιστοποίηση από το ERC αλλά το κυριότερο θα γνωρίζουν πολύ σημαντικές τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμόσουν όπου παραστεί ανάγκη.

Οι εγγραφές αφορούν ενήλικες και οι εκπαιδευτές είναι από την Ε.Ο.Δ(Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ,Παράρτημα Χαλκιδικής).

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει άμεσα και να δηλώσει συμμετοχή καθώς οι μέρες είναι ελάχιστες. Εγγραφές έως και 10 μέρες πριν (8-4-2015).

Το σεμινάριο πιστοποίησης bls/aed θα πραγματοποιηθεί στην Συκιά στην έδρα της Ο.Π.Ε.Δ.Τ "ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ" (παλαιά σφαγεία) στις 18 Απριλίου και ώρα 09:00πμ - 14:30μμ.

Για εγγραφές & πληροφορίες στα τηλ. της ομάδος:
6973619660 (Δραμουνδάνης Χαράλαμπος) & 6984584619 (Λουλούδης Σωτήριος)
Share:

Popular Posts